Header Image

2018 – Haar naam was Sarah

door theatercollectief “En Nu Serieus”

In ‘Haar naam was Sarah’ lopen twee verhaallijnen door elkaar:

Parijs 1942.
In opdracht van de Duitse bezetter houden Franse politieagenten een grootscheepse razzia, waarbij honderden joodse families uit hun huis worden gedreven en opgesloten in de wielerbaan, le Vélodrôme d’Hiver. Zo vallen ze ook het huis binnen van de Joodse familie Starzynski. Ze worden opgedragen hun spullen te pakken en mee te komen. De 10-jarige Sarah ziet kans om haar 4-jarige broertje te verstoppen in een kast. Zij laat de kleine Michel achter met water en brood en met de opdracht om zich vooral heel stil te houden en met de belofte, dat ze hem zo snel mogelijk zal komen halen.  Zij doet de deur op slot en neemt de sleutel met zich mee.

Samen met duizenden anderen wordt ze opgesloten in de ‘Vel. D’Hiv.’, aan haar lot overgelaten en zonder enige vorm van hygiëne in omstandigheden waarbij elke menselijke waardigheid verloren gaat.
Uiteindelijk wordt ze weggevoerd naar een concentratiekamp in Beaune-La Rolande, waar ze van haar ouders gescheiden wordt en als 10-jarige alleen moet zien zien te overleven.  En dat doet ze ook.  Samen met een ander meisje, Rachel, ontsnapt ze uit het kamp, gedreven door haar enige missie: teruggaan naar Parijs, naar huis, om haar broertje Michel te bevrijden.

Parijs 2002.
De Amerikaanse, Julia Jarmond, staat op het punt om met haar echtgenoot, architect Bertrand Tézac het voormalige huis van zijn ouders te betrekken. Ze is journaliste en heeft de opdracht gekregen een artikel te schrijven over de razzia van 1942. Tijdens haar onderzoek, waar ze zich steeds meer in vastbijt, komt ze tot schokkende ontdekkingen over het huis en haar schoonfamilie.

Op het toneel worden beide verhalen synchroon gebracht: we volgen enerzijds de zoektocht én de relatiecrisis van Julia, anderzijds zien we het wanhopige verhaal van Sarah.

Speeldata:
4, 5, 9, 11, 12, 18 en mei 2018 om 20u.
6, 13 en 20 mei 2018 om 17u.

Locatie:
Ingang via Deken De Bostraat 4, 8791 Beveren-Leie.

Filip Destoop, Gauthier Clauws, Stephan Delbeke, Marijke Dejaegere, Hilde Lazou en Bernard Delbeke.

Top